Skip to content

Slik beskytter du bunaden din

Nordmenn bruker gjerne 40 000 kroner på en bunad, men unngår å forsikre den.

Hver vår blir mange dyre bunader skadet og ødelagt. Skadene som oftest oppstår er flekker, brente hull og stoff som blir revet på spisse kanter. Eller skader etter brann eller ufrivillige opphold i sjø eller vann. Det sier rådgiver i Varig Hadeland Forsikring, Sarah Stenbråten Monsen.

 

Foto: Karoline Berven

Verdier for 30 milliarder

– Det er merkelig hvor lite mange tenker seg om på 17. mai. Dette er gjerne dyre plagg som har gått i arv i generasjoner, eller som du har investert flere månedslønner i for å eie. Du hadde ikke behandlet en rådyr klokke på samme måte, sier Monsen.

En bunad kan rett som det er koste mellom 40 000 og 50 000 kroner. Tall fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt viser at verdier for 30 milliarder kroner henger i boder, loft og skap gjennom året.

 

Slik unngår du bunadskrisen

Her er Frendes beste råd for å få festdrakten hjem igjen like fin som da du gikk ut:

  • Ikke gå med is og pølser i store folkemengder – matsøl er en av de vanligste bunadsskadene
  • Vær forsiktig rundt skarpe murkanter og hjørner – plutselig revner du finstasen
  • Pass på rundt sigaretter – det er lett for å få svimerker i virvaret
  • Bruk cape eller regntrekk over bunaden hvis det regner – paraply er lite praktisk i tog og kø

Liten sum for stor verdi

– Det koster ikke så mye å forsikre en bunad i året. Et plagg man gjerne er veldig glad i og som for mange har stor affeksjonsverdi. Det er utrolig lite sett opp mot kostnadene ved en skade, sier Sarah Stenbråten Monsen.

En god verdigjenstandforsikring dekker alle typer bunadsskader, tyveri og gjelder over hele verden.

– Alle som nå tar frem bunaden før høysesongen med konfirmasjoner, 17. mai, bryllup og dåp bør vurdere forsikring vist de vil være trygg, sier Monsen.

 

Foto: Grinakervev

 

Får du erstatning? 

– Mange tror at bunaden er dekket godt nok gjennom innbo- eller reiseforsikringen, men det stemmer bare delvis, sier rådgiveren.

– En vanlig innboforsikring dekker bunaden når den henger i skapet hjemme, men ikke hvis du er ute i 17. mai-tog, dåp eller bryllup og søler på den, forklarer Monsen.

En reiseforsikring dekker ikke skader du er skyld i selv, for eksempel hvis du snubler og river opp skjorta. Den har også en maksimal sumbegrensning per ting.

– Når vi vet summen de fleste bunadene våre er forsikret for vil ikke reiseforsikringen være nok til å dekke alt, sier hun.

Dekker skader selv om du selv er årsaken

Da må du ha egen bunadsforsikring eller verdigjenstandsforsikring som kan dekke alle typer bunadsskader og tyveri. Den gjelder over hele verden.

– Den dekker skader selv om du selv er årsaken, for eksempel hvis du er litt uheldig med ketchupen eller er uheldig og skader den. Folk sparer gjerne lenge for å få råd til bunad og da er det dumt å ikke kunne bruke den uten å være bekymret for skader, sier Monsen.

Med en verdigjenstandforsikring fra vår samarbeidspartner Frende kan du forsikre de eiendelene du er mest redd for, mot alle typer skader, over hele verden. For å kjøpe verdigjenstandforsikring må du ha minst en annen forsikring fra Frende. 

 

      Sarah Stenbråten Monsen, rådgiver Varig Hadeland Forsikring

 

Slik behandler du bunaden din

  • Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
  • Lever bunaden til rens ved behov.
  • Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
  • Får du en flekk på en hvit skjorte er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
  • Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose.
  • Putt cedertrekuler i klesskapet eller bunadsbunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
  • Hvis du skal reise med bunaden din, pakk den i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.Kilde: Norsk Flid Husfliden

 

Ønsker du at vi kontakter deg? Skriv til oss her:

 

Relaterte forsikringer

Husforsikring

Reiseforsikring

Barneforsikring

Back To Top