Skip to content

Denne jobben kan du ikke gjøre selv

Mange har gjort elektrisk arbeid eller rørarbeid hjemme. Det kan straffe seg hvis noe går galt.

Det er flott at du holder hus og hage i god stand, men elektrisk arbeid og VVS skal utføres av autoriserte fagfolk. Det er rett og slett ikke lov å styre på med taklamper, downlights, varmekabler eller varmtvannstank på egenhånd.

Strøm er usynlig og det gjør det vanskelig å ha et forhold til farene som finnes, men ved å gjøre arbeid som fagfolk egentlig skal ta utsetter du både deg selv og andre for potensielt stor fare.

Hvis arbeid du gjør på det elektriske anlegget fører til skade på ditt eget eller andres anlegg kan noen i verste fall miste livet. Det kan også føre til brann og avkortning på forsikringen din hvis arbeidet er gjort feil.

Med rørarbeid kan det også få store konsekvenser hvis det oppstår lekkasjer.

Dette kan du gjøre selv 

Som privatperson kan du for eksempel gjør dette hjemme uten å bryte reglene:

  • Bytte deksler på kontakter og brytere hvis de er ødelagt
  • Sette på støpsler
  • Henge opp lamper hvis de har støpsel eller kobles med en såkalt sukkerbit
  • Henge opp panelovner
  • Installere vaskemaskin
  • Det aller meste at vedlikeholdsarbeid

Hvilken aktør bør du velge? 

Som huseier er du ansvarlig for at den elektriske installasjonen er i forskriftsmessig stand. Du må sette deg inn i regelverket hvis du skal få utført arbeid, eller lurer på hva du kan gjøre selv. Et godt tips er å bruke Elvirksomhetsregisteret til DSB for å sjekke om bedriften du skal bruke har kompetansen i orden.

Hvis du ikke finner bedriften du skal bruke i lenken over har de ikke lov å utføre installasjonsarbeid i huset ditt.

Hvis fagfolk gjør feil

Hvis fagfolk ikke leverer til en standard som er forventet er det ikke gitt at forsikringen dekker skaden. Men du som kunde vil slippe å betale. Da vil forsikringsselskapet dekke skaden og kreve utleggene tilbake fra for eksempel rørlegger eller elektriker, hvis det er der feilen ligger.

 

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top