Skip to content

Ti effektive tiltak mot cyberangrep

Økt digitalisering er en nøkkel for verdiskapning og innovasjon, men vi blir også mer sårbare for dataangrep. Dessverre tenker altfor mange norske virksomheter først på digital sikkerhet etter at de har blitt svindlet eller når bedriften har blitt tappet for sensitiv informasjon.

Vi har samlet ti gode tips for å forhindre cyberangrep på bedriften din.

 1. Ikke tenk «det skjer ikke meg»
  Aksepter at du er et mål for noen. En e-post med en viruslenke kan dukke opp når som helst.
 2. Den enkleste veien inn er via mennesker
  Vær oppmerksom på at de kriminelle kan kunsten å manipulere. Er du sikker på at det var den kjente stemmen fra IT-avdelingen som ringte og trengte passordet ditt?
 3. Alltid ha oppdatert program- og maskinvare
  Hackerne sammenligner gamle versjoner av program og maskinvare med ny for å finne sikkerhetshull. De sitter også med alle standardpassordene som benyttes fra produsentene av forskjellig teknisk utstyr. Husk å bytte disse!
 4. Installer sikkerhetsoppdateringer så raskt som mulig
  Dette er spesielt viktig for operativsystemet. Hackerne sammenligner oppdaterte systemer med systemer som ikke er det. Da finner de hullene de kan utnytte i dine ikke-oppdaterte systemer.
 5. Ikke la de ansatte være administratorer på maskiner og utstyr
  Ha en egen administratorbruker for å installere programvare, oppdatere konfigurasjon og innstillinger. En vanlig bruker av maskinen trenger bare mindre rettigheter.
 6. Blokker kjøring av ikke-autorisert programvare
  De fleste av oss bruker få programmer på PCen, kanskje 15-20. Tillat at disse kan brukes av de ansatte, men blokker alt annet.
 7. Ha offline backup av alle verdifulle data 
  Og test gjenopprettingsprosedyrene. Datautstyr kan svikte på grunn av slitasje eller dårlig kvalitet, det må ikke en hacker til. Derfor må du ha en backup av alle verdifulle data. For sikkerhets skyld bør en oppdatert kopi lagres «ute av huset» og ute av eget nettverk. Branner skjer og løsepengevirus kan også kryptere en online backup.
 8. Bruk tofaktor-pålogging der du kan 
  De stedene du trenger passord bør du bruke en såkalt password manager. Den håndterer og genererer gode passord. Ikke bruk samme passord på flere tjenester.
 9. Ha en god og oppdatert antivirusløsning
  Denne tar på ingen måte alt, men det tar noe.
 10. Vær kritisk til hva du kobler til maskinen
  Skadevare spres via minnepinner, eksterne disker, til og med via mobilen.

 

Det finnes også ytterligere tiltak som kan vurderes, men som varierer fra bedrift til bedrift, og hva den jobber med.

 

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top