Søvnproblemer? Ti tips til å sove bedre
En god natts søvn er nødvendig for å kunne fungere i hverdagen. I perioder kan de fleste av oss likevel oppleve søvnproblemer eller slite med å få en god søvnrutine. Her er tipsene for å få sunne vaner før leggetid fra Helge Skjerven, som er rådgivende lege i Frende.
Gode rutiner før leggetid
Hvorfor vi ikke får sove kan skyldes mange ting. Stress og bekymringer, sykdom, lite aktivitet og ujevn døgnrytme er bare noen få av de vanlige årsakene til søvnproblemer.
1) Våkne og legg deg til samme tid
Faste tidspunkter for når du våkner og legger deg gjør at kroppens «indre klokke» fungerer optimalt. Det er lurt å holde på denne rutinen også i helgene hvis du sliter med å sove i perioder.
2) Dagslys hjelper
I mørke vinterdager er det få lyse timer, og derfor er det ekstra viktig å prøve å komme seg ut i dagslys, helst innen to timer etter du har stått opp.
3) Mosjon er viktig
Daglig aktivitet er også et viktig ledd i kroppens søvnrytme. Enten du velger å trene, gå tur ute eller gjøre andre aktiviteter, bidrar all mosjon til at du blir lettere trøtt.
4) Legg vekk skjermer
Den store søvntyven kan ofte være mobilen du scroller på tett inntil leggetid. Forsøk å ta den og andre skjermer vekk i den siste timen før du legger deg. Les heller en bok som er lett å duppe av til.
5) Mange bekymringer?
Ikke vent helt til leggetid med å prøve å løse problemer som gnager på deg. Prøv å ta tak i alt tidligere på dagen. Om du fortsatt kjenner på bekymringer som ikke slipper tak, skriv dem ned og jobb med å finne løsninger neste dag.
6) Kosthold kan bidra
Unngå sen kveldsmat, koffeinholdig drikke og alkohol tett opptil leggetid, dette har en tendens til å gjøre det vanskeligere å sovne inn og få en jevn nattesøvn.
7) Et behagelig sovested
Lag en atmosfære i soverommet som gjør det inviterende å legge seg. Ta vekk rot som tar plass på sengen, invester i en god madrass, puter og mykt sengetøy. Et kjølig og mørkt soverom er også ofte mer behagelig å sove i.
8) Unngå å sove på dagtid
Det kan noen ganger være fristende med noen timer på sofaen hvis du har hatt en dårlig natts søvn. Uheldigvis kan en slik lengre høneblund føre til at du ikke får sove igjen på kvelden.
9) Snorkende partner?
Hvis en snorkende sidemann gjør det vanskelig å sove, kan det være lurt å finne en løsning som demper snorkingen, eller et separat soverom. Ingen parforhold er tjent med at en ikke får sove over lengre tid.
10) Stå opp om du ikke får sove
Vrir du deg og venter på søvnen i mer enn en halvtime, kan det like gjerne være greit å stå opp og prøve igjen litt senere. Les en kjedelig bok i et annet mørkt rom til du føler deg trøtt igjen.
Når bør du søke hjelp for søvnproblemene?
En natt eller to uten mye søvn er helt ufarlig, men hvis problemet vedvarer over lengre tid er det lurt å få medisinsk hjelp.
– En rekke sykdommer kan føre til dårlig søvn og det kan også være at du bruker medisiner som potensielt ødelegger søvnkvaliteten. Snakk med fastlegen for å kartlegge problemet, sier Helge Skjerven. Sovepiller kan fungere som et plaster på såret for de med søvnproblemer. Før du tyr til sovemedisin, har helseeksperten i Frende et råd:
– Det er lett å bli avhengig av pillene for å sove i lengden, og derfor er det veldig viktig å få hjelp til å finne underliggende årsaker til hvorfor du ikke får sove først.
Vanligere enn du tror
Visste du at søvnproblemer er en av de vanligste helseplagene? Tall fra Helsedirektoratet viser at en av tre nordmenn ukentlig sliter med å sove. Det er stor variasjon i hvor mye søvn vi trenger, men det anbefalte for voksne er mellom syv og åtte timer hver natt. Barn og ungdommer bør ha enda flere timer på puta.
Kilde: Frende Forsikring