Skip to content

Dyrt å sjekke mobilen bak rattet

På drøyt to år har bøtene for å bruke mobiltelefon i bil økt med 94 prosent. Veldig mange aner ikke hva det koster og får sjokk når de blir stoppet.

Bøtesatsene for mobilbruk i bil har nylig gått fra å koste 7450 kroner og tre prikker i førerkortet, til 9700 kroner og tre prikker. Tidligere var boten 5000 kroner, og den store økningen nå kommer som et resultat av Samferdselsdepartementets høringsforslag i fjor.

Bilførere har ikke peiling

En undersøkelse utført av Norstat for Frende viser at 7 av 10 ikke vet hva straffen er for å bruke mobil i bil. Faktisk aner ikke 20 prosent hva boten er i det hele tatt, mens halvparten av de spurte sier at de vet den er blitt høyere, men ikke hva den er.

Selv små forstyrrelser bak rattet kan utføre stor risiko for trafikksikkerheten. Mange kjenner seg igjen i at de svarer på meldinger mens de venter på rødt lys, eller gløtter på mobilen mens de er alene på veistrekningen. Uansett hvor fristende eller vanlig det måtte være, er slike eksempler ulovlige.

Den aldersgruppen som er verst er de mellom 30 og 39 år. Her sier hele 61 prosent at de har lest eller skrevet meldinger mens de kjører.

Samme bot for el-sparkesykkel

Visste du at du får 9700 kroner i bot hvis du fikler med mobilen på el-sparkesykkel i trafikken? Boten er akkurat like høy som for bil, men du får ikke prikker i førerkortet da det ikke er et krav for å kjøre el-sparkesykkel.

Så mange bruker mobilen mens de kjører

  • 18-29 år: 56 % 
  • 30-39 år: 61 % 
  • 40-49 år: 49 % 
  • 50-59 år: 40 % 
  • 60+: 16 % 

Kilde: Frende Forsikring

Back To Top